България е на фронта на дезинформационните кампании, заяви министърът на електронното

...
България е на фронта на дезинформационните кампании, заяви министърът на електронното
Коментари Харесай

Божанов: България е на фронта на дезинформационните кампании |

България е на фронта на дезинформационните акции, заяви министърът на електронното ръководство Божидар Божанов по време на годишната среща на бизнеса с държавното управление на тематика мястото на България в новия свят - опасности и тактики.

По време на събитието, проведено от в. " Капитал ", той съобщи, че

" Не сме в положение на кибервойна ", сподели той и изясни, че не се следи и зачестяване на хакерските атаки.

Въпреки това обаче има редица хибридни офанзиви и дезинформационни акции. Той съобщи, че над 45 хиляди съветски IP адреса са блокирани.

Божанов съобщи, че хибридните офанзиви даже не са регламентирани и сега нито едно министерство не подхваща никакви дейности за предотвратяването им. Той изясни, че обществените медии са инструментът, който ускорява подправените вести. Това е и повода, заради която държавното управление сега работи най-много на това поле. 

Министърът разяснява, че напълно подправените вести са лесни за различаване и даже обществените мрежи ги блокират. Проблемът е с дезинформацията, при която обстоятелствата се изкривяват, както и фоновата дезинформация, която от години облъчва българското общество.

Божанов разяснява, че първо се работи със обществените мрежи, само че ще е нужна и смяна общоевропейските регламенти. Той обаче изясни, че тук има и различен проблем - свободата на словото и правото на изложение.

Той съобщи, че ще се желае смяна в логаритмите на обществените мрежи, с цел да се разграничава достоверното и неавтентичното, засилвано от ботове и тролски заводи, държание на потребителите.

" Ще държим Facebook да включат в своя логаритъм факторите, свързани с неавтентично държание. Това не визира разбор на наличие. Не е редно нито обществена мрежа, нито правителство да споделят " това е истина " и " това не е истина ". Важно е да разграничим неавтентично държание, финансирано от вражеска страна . "

По думите му в сферата киберсигурност до момента не се е предписание доста, но темата се е трансформирала в главен приоритет на повереното му министерство. Той добави, че електронната еднаквост на хората е една от първите стъпки, която ще докара и до дейно електронно ръководство.

Министърът съобщи, че различен главен приоритет е администрацията да бъде цифровизирана, а процесите - оптимално улеснени. Той е безапелационен, че държавните чиновници са подготвени за тази стъпка, тъй като намаляването на бюрокрацията ще улесни и тяхната работа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР